Ево неких савета и рецепата које можете пробати. За оне које воле слатко, за оне који доручкују обилније, и за оне који воле увече да поједу више.
Десерт– Испеците мускатну тикву, одвојите „месо“ и у њега додајте кашичицу меда- само уколико тиква није слатка, кашику млевеног ланеног семена. Неколико бадема и мало цимета, умешајте као пудинг – тиква је одличан извор витамина А и Е, затим витамина Б6, као и ниацина, тиамина, фолата, гвожђа, магнезијума, калијума, бакра и мангана… Оно што је добро је то штоо је сиромашна – засићеним мастима, холестеролом и натријумом. Све ово је чини изузетно храњивом и корисном а дијеталном. Пријатно!
Доручак– Купите комад свежег филеа лососа, ширине око 10 цм, а дебљина средишњег дела нека буде барем 2 цм, купите средњи део филеа, може са кожом- она се иначе не једе али је згодна, касније, за сечење. Избегавајте репни део. У једну чинијицу промешајте велику пуну кашику соли, пола кашичице црног бибера млевеног и пуну кашичицу мирођије- уколико имате свежу мирођију, онда можете и више струкова, насецкајте ситно.
Све зачине промешајте, добро утрљајте у комад лососа са свих страна, уколико има неких резова у риби, слободно обашка зачините. Утрошите сав зачин, затворите рибу у кутију и ставите у фрижидер да преноћи. Ујутру отворите и добро исипајте сву воду која је изашла из рибе. Оставите још један дан, и опет одсипајте воду, ако је већ кренуло ружичасто уље да се цеди из рибе, значи да је спремна за јело. Ово уље никако не бацајте – оно је богато омега 3 – киселинама и јако је здраво.
Комад рибе извадите и сеците танке кришке на дасци, као суво месо. Можете комад интегралног хлеба науљити маслиновим уљем и наређати танко сечену рибу на њега, сеците на листиће као суво месо. Преко можете додати и танко сечени свежи краставац или јести као краставац салату са маслиновим уљем и јабуковим сирћем.
Добили сте високо нутритиван, здрав ооброк који је богат незасићеним масним кисеинама и промовише сагоревање масних наслага као и уклањање триглицерида и холестерола из крви. Наравно, водите рачуна о количинама.
Вечера – Купите: теглу мариниране цвекле, везу младог црног лука, свежи краставац, домаћа јаја, свежу мирођију, два литра јогурта.
Насецкајте лук на ситне комаде, скувајте 4 комада јаја и насецкајте на коцкице, насецкајте и краставац на коцкице. Извадите цвеклу из тегле и насецкајте је на ситније делове, све умешајте у једној великој шерпи, додајте кашичицу соли и кашику мирођије. Залијте са два литра јогурта и промешајте – „хладни боршч“ за целу породицу, здрав, укусан оброк који можете појести уз кришку двопека за ручак или без хлеба за вечеру- једну чинију!