Одабир

Воће и поврће- не треба претерано говорити колико је важно да воће и поврће буде непрскано тј. „органско“. У продавницама можете наћи такве намирнице у посебном одељку али по већој цени. На пијаци, опет, не знате да ли можете веровати на реч продавца. Повољније је на пијаци а можете препознати непрскану јабуку по самој њеној величини, облику и црвљивости. Такве јабуке нису савршене, морају се више чистити али су јефтиније од оних из продавнице и , наравно, здравије су. Бирајте квалитетније воће и поврће!

Месо, млеко, јаја – исто тако, нека буде домаће. Питајте да ли је тако. Домаћа пилетина је крупнија, јачих боја и дуже се кува од оне са фарме где се животиње тове. Платите и више ако треба али једите боље! Исто важи и за јаја… жуманце мора бити наранџасто а не бледо жуто! Млеко и сиреве ћете , опет, на пијаци најлакше  наћи  да је бољег квалитета и јефтиније. Увек питајте продавце, па процените…

Прање и љуштење

Воће, поврће – све свеже, уколико сте нашли непрскане производе, не морате претерано дуго да перете. У њима је висок садржај витамина Ц који је хидросолубилан тј. растворан у води. Ако дуго држите у води, витамин Ц ћете донекле изгубити. Уколико воће и поврће прскано, морате да га перете дуже па и поред губитка витамина. Опет је безбедније тако. Важно је избацити токсине. Потапање у раствор соде бикарбоне је један од начина смањења садржаја токсина.

Све треба јести са кором, односно, све што може да се једе са кором. Оно што се мора ољуштити –  што тање и ако може, боље одстругати. Свако воће и поврће има највећи садржај витамина баш испод коре. Тако да, да бисте све квантитативно искористили из њих, љуштите што тањи слој.

Месо, млеко – овде је ситуација обрнута. Као што се код људи токсини избацују путем столице, урина и кроз кожу, тако је и са животињама. У кожи, свих животиња, па и риба, токсини из околине и хране се задржавају у кожи. Јесте да је хрскава кожица „најукуснији део“ али је и најмаснији (како се масно ткиво формира тик испод коже) и има највећи садржај отрова. У здравој исхрани – не користите је!

Млеко има своју „кожицу“, то је кајмак. Ако сте купили млеко на пијаци, прокували и хоћете дијеталнију варијанту – уклоните кајмак са хладног млека. Ту је садржај масти највећи – значи обрано млеко у кућним условима добијате на тај начин. Процедите млеко кроз цедиљку. И то све радите са претходно потпуно охлађеним млеком.

Сечење и кување

Воће, поврће – не сецкајте на претерано ситне комаде, гњечењем се такође губи на храњивости. Нека комади буду већи, ионако ћете у устима већ жвакати и уситинити зубима. Искористите максимум из свега што нам природа тако великодушно даје.

Кувати док се не распадне? – Не ваља, све што термички дуго обрађујете мења своју хемијску структуру – губитак витамина је велики. Нека буде мекано али да  комади задржавају и даље свој облик. А свеже је најбоље! Кувајте на пари уколико сте у могућности, бланширајте, поврће би требало да задржи своју природну боју – наранџасту, зелену, љубичасту… Спанаћ, броколи нпр. треба да задржи своји јарко зелену боју. Уколико је потамнело – претерали сте и разорили драгоцени хлорофил. Воће – кувајте, само свеже једите!

Да ли је исто – пом-фри, чипс, пире, печен или куван кромпир? Па наравно да није, тако није исто ни кување, печење или пржење. Избаците пржење, посебно у дубоком уљу, давно познато. Најбоља варијанта је печење па онда кување у малој количини воде без додатака уља или масти. Припремљено можете да залијете неким хладно цеђеним уљем! Типа – маслиново, али тек кад се мало прохлади. На тај начин је искористљивост свих нутријената из хране највећа. Већа искористљивост = дужа ситост = мање порције. Жваћите довољно дуго!

Meсо – важи све исто, јаја- једите кувана!

Чување

Воће, поврће – свеже убрано, неопрано, чувајте на температури до 20 степени. Може и у фрижидеру. Осим банана које трпе више температуре.

Што се конзервације тиче, о чему је било речи раније, све што можете ви замрзните! Купус, кромпир, парадајз и све са високим садржајем воде чувајте у виду мариниране туршије или цеђених пастеризованих сокова. Смрзнуто воће и поврће – употребите у року од 6 месеци.

Млеко, месо – исто замрзавајте ради дужег чувања. Уколико волите насецкане месне производе, правите сами или купујте – сушено а не! димњено месо и рибу. Оно што је сушено је здравије али има висок проценат соли, зато мање количине једите!

Јаја – само свежа, чувајте у фрижидеру до 20 дана, што је сигурно, сигурно је!