Грејпфрут
Грејпфрут је богат извор витамина Ц, садржи пектинска влакна, а ружичасто “месо” садржи антиоксидант ликопен. Многе студије су доказале његов позитиван утицај на снижавање нивоа холестерола у крви. У гастроинтестиналном тракту људи, пектин се везује за молекуле холестерола и успорава апсорпцију глукозе “заробљавајући” је. Овиме се објашњава његов утицај на холестерол, али и на ниво глукозе у крви-како ово воће има низак гликемијски индекс – ГИ. ГИ представља пораст нивоа шећера у крви људи након конзумирања хране. Грејпфрут је управо воћка после чије конзумације ниво шећера у крви није висок и представља важан део редукционих дијета у процесу мршављења јер помаже организму да метаболише масти – наравно, код особа које нису на терапији лековима за неке од хроничних болести. У супротном – грејпфрут се не препоручује пошто има садејства са многим лековима.
Семе грејпфрута такође садржи високе нивое антиоксиданата којима се преписује његово антимикробно дејство.
Јабуково сирће
Јабуково сирће је од вајкада важило за одличан природни конзерванс, јер садржи сирћетну киселину која има дезинфекциона својства.
Јабуково сирће , у организму утиче на снижавање нивоа глукозе у крви као и на холестерол – слично грејпфруту. Сви имају користи од тога да држе ниво шећера и холестерол под контролом. На овај начин јабуково сирће не само да потпомаже мршављење, већ је одличан додатак у превенцији кардиоваскуларних обољења, дијабетеса, варикозних вена, смањује утицај фактора ризика код пацијената са предиспозицијом развијања високог крвног притиска итд.
У сваком случају, треба га уносити – не само кроз салате, можете га додавати у разне воћне смутије – 1-2 кашике, или једноставно размутити у води. Водите рачуна о количинама уколико имате проблем са желудачном киселином.
Бадем
Ово је фантастичан извор антиоксиданата – који чувају организам од оксидационог процеса оштећења ћелија, упалних процеса, старења ћелија и предиспозиције за развој канцера. Највећа концентрација корисних антиоксиданаса је у браон опни која обавија језгро.
Бадем има импресивне нутритивне вредности – богат је влакнима, протеинима, моно- незасићеним масним киселинама, витамином Е и Б2 као и елементима – магнезијумом, манганом, фосфором и фином количином бакра. Због високог садржаја витамина Е – помаже превенцију Алцхајмерове болести, срчаних обољења, канцера… магнезијум је укључен у више од 300 биохемијских реакција у телу укључујући и регулисање нивоа шећера у крви и имак низак ГИ.
Уношење неколико језгра бадема дневно помаже редукцију ЛДЛ- холестерола. Како су богати влакнима и протеинима, у разним шејковима представљају одличну компоненту која ствара осећај ситости и донекле помажу убрзавање метаболизма.
Као такве, убрајамо их у намирнице које су неизоставни део редукционих дијета као “промотер мршављења”.
Путер од кикирикија
Делује као нешто што би се морало избацити из употребе уколико желите да смршате. Путер од кикирикија је јако калоричан јер садржи висок ниво масти, али и влакана и протеина.
Путер од кикирикија уопште не треба избацивати из исхране јер је , као и бадем, такозвани “промотер мршављења” тј. убрзавања метаболизма. Требало би само водити рачуна са чиме се уноси. Нпр. – време је ужине, гладни сте- једна кашика путера, без додатних намирница, је одлична и пожељно је појести такву ужину. Можете исто на неколико кришака свеже јабуке намазати путер од кикирикија.
Ланено семе
Као што већ знамо, ланено семе обилује влакнима која бубре у цревима повећавајући мотилитет црева и њихво пражњење. Како чистимо црева редовно и на природан начин, тако и ефикасно убрзавамо метаболизам а тиме и процес мршављења. А да не заборавимо важност незасићених масних киселина у семену лана а тек њихов утицај на опште здравствено стање- имунитет, кардиоваскуларни систем…
Пар кашика дневно – у склопу неког смутија, само напред!
Свеже воће и поврће
Увек можете јести, нарочито треба бирати оно воће и поврће које расте у вашем поднебљу. Не јести непосредно пред или после оброка, већ као ужину саму по себи. Да не причамо зашто је све корисно… и богато је влакнима поред свега – утичу на убрзавање метаболизма, подмлађивање коже, мршављење, опште здравље…
Јести са опном, све што је могуће, јести обојене делове, свеже кад год је то могуће и наравно – нешећерено. Ако желите да га сачувате некако од труљења, увек је боље замрзнути него кувати компоте, џемове итд… Уместо вечере- салата је одличан избор.
Ђумбир
Зна се већ да је одличан у мршавјењу али на који начин делује? Ђумбир олакшава варење, као прво. Утиче на излучивање сокова и смањује надутост. Самим тим, боља пробава значи и бржи укупан метаболизам.
Неке студије указују и на то да ђумбир смањује синтезу кортизола, тзв. стрес-хормона, што за последицу има смањене резерве масти у масним наслагама. А такође, ђумбир је тзв. ” бустер енергије”’ неретко га има у освежавајућим напицима управо због ове особине.
Пијте га у виду чаја од свежег корена, три пута дневно између оброка. Можете сладити медом. И вежбајте!
Рен
Овај љути корен је одличан за чишћење организма у целости. Не само за пробаву и мршављење већ и у најразноврснијим домаћим лековима за искашљавање, детоксикацију, имунитет.
Рачуна се у моћне “топиоце масних наслага” и то највише са подручја стомака. Сматра се да је за то заслужан сингрин- љути састојак, а рен садржи и кумарине , феноле, етерично уље, аспаргин, пероксидазу, смолу, скроб и сахариде- поред, наравно, витамина и минерала као главних компоненти. Начин дејства на брзо мршављење је веома сличан дејству ђумбира.
Можете правити своју мешавину за мршављење са медом и лимуном, али уз месо за ручак, обавезно га укључите.
Цимет
Цимет повећева осетљивост инсулина и на тај начин регулише ниво глукозе у крви. Обавезан је у исхрани оних који воле слатко. Сматра се да је за промовисање мршављења код цимета одговорно једињење- цинамалдехид јер помаже убрзавање метаболизма.
Додајте га у чај, неки га чак воле и у кафи, смутију… сваки пут када га се год сетите.